Guide til korrekt pleje af læderprodukter

Pleje af ægte læder og kunstlæder

Guide til korrekt pleje af læderprodukter

Er du usikker på, hvordan du behandler dit læder produkt, så det holder så du kan have det i mange år fremover. I denne guide giver vi en grundig gennemgang af, hvordan man plejer vores varer af skind, læder, ruskind, kunstlæder og lak. Du kan bruge guiden til at få råd om pleje af dine tasker, punge, bælter, penalhuse eller sko.

Guiden er delt op efter lædertyper, så du kan enten læse hele guiden eller finde den lædertype du har behov for at vide noget om.

Før du starter

Du skal være opmærksom på, at der findes mange forskellige plejeprodukter og skindtyper. Derfor skal du være opmærksom på om det plejeprodukt du har, kan bruges til den lædertype du vil pleje. Læs altid den medfølgende brugsanvisning inden du begynder at bruge produktet. Nogle af de produkter til pleje af lædervarer, kan give dit produkt en lysere eller mere mørk tone i forhold til den oprindelige farve. Derfor anbefaler vi altid, at du starte med at prøve et sted, hvor det ikke er synligt. Det kunne fx være i bunden af tasken eller indenvendigt, hvis der er mulighed for det.

For alle produkter gælder det at skulle dit produkt blive vådt fx på grund af kraftigt regnvejr, så er det vigtigt hurtigt at få tørret produktet af og ellers lade det stå og gennemtørre

Zaya tager ikke ansvar for forkert behandling eller udførelse af skindpleje.

Pleje af glat skind

De produkter vi sælger er behandlet på flere forskellige måder for at give dem det unikke udtryk de har. Hvis du stadig om mange år stadig vil være den lykkelige ejer af en flot taske, som har den rigtige patina, så skal du huske at pleje din taske.

Først er det en god idé at behandle din taske med en siliconefri imprægnering. Det kunne være vores Woly Protector Imprægnering 3×3. På den måde beskytter du tasken mod det værste smuds og tasken vil være mere modstandsdygtig mod vand og snavs. Behandlingen med imprægneringen gøres cirka 2 gange årligt. Ved hyppig brug kan du give den 1-2 gange mere. Har du planer om at bruge tasken dagligt og vil den blive udsat for vind og vejr, så vil det være en også være en fornuftig løsning at behandle tasken med en forsegler.

Skind og læder er et organisk materiale, som med tiden vil tørre ud og begynde at krakelere, hvis det ikke bliver behandlet. Derfor bør du mindst 2 gange om året eller ved behov give dit skindprodukt en behandling med neutral læderfedt eller læderbalsam, det kunne fx Woly Dubbin Læderbalsam. Til vores Chesterfield Brand produkter anbefaler vi Lædervoks – The Chesterfield Brand. Det er vigtigt, at produktet er helt tørt efter behandlingen med læderfedt eller læderbalsam inden du fortsætter med imprægnering og forsegler.

Skulle uheldet være ude

Hvis du skulle være så uheldig, at der kommer en plet på dit produkt. kan du som regel rede det. Du kan til at starte med prøve at tørre produktet med en tør klud. Skulle det ikke hjælpe så prøv med en hårdt opvredet klud. Det er vigtigt du prøver et sted på produktet, hvor det ikke er synligt i tilfælde af, at der skulle være farve, der smitter af.

Hjælper det ikke, så kan du bruge et specielt rensemiddel til skindprodukter. Det er vigtigt du følger vejledningen, der følger med det produkt du køber. Det er vigtigt, at du passer meget på med brugen af vand i forhold til dine skindprodukter, da det kan giver skjolder, pletter og ujævnheder i skindets struktur.

Pleje af ruskind

Da ruskind er bagsiden af skindet og det er ubehandlet, så er det meget modtaglig over for snavs og pletter. For at undgå, at dit produkt bliver snusket meget hurtigt, så er kan det kun anbefales at bruge en siliconefri imprægnering ved anskaffelsen af et ruskindsprodukt. Det kunne være vores Woly Protector Imprægnering 3×3. Imprægneringen gør overfladen fedt- og smudsafvisende, samtidig vil det også være nemmere at rengøre. Så vil du også opleve at dit ruskindsprodukt vil få en naturlig patina med tiden.

I forhold til ruskind må du under ingen omstændigheder bruge hverken læderfedt eller læderbalsam, da produkter af ruskind vil suge ind i skindet og den ru overflade vil glat ligesom et skindprodukt, hvor det er forsiden af skindet, der er brugt.

Husråd: Mod salt skjolder skulle letmælk være løsningen. Her tager du en klud og dupper i letmælk. Den skal ikke sejle i letmælk, da det kan give skjolder efterfølgende. Du tager nu kluden i og kører i cirkelbevægelser rundt på salt skjolden indtil den ikke mere er synlig. Når produktet igen er tørt, skal du i gang med normal vedligeholdelse.

Hvordan fjerner man pletter på ruskind

Ruskind er, som navnet indikerer, ru skind og er derfor forholdvis sværere at vedligeholde i forhold til skind. Men har du brugt imprægnering, så kan du komme langt med en ruskindsbørste eller en svamp til at behandle dit ruskindsprodukt. Hvis du skulle være uheldig at få pletter på dit produkt, så er der et gammelt husråd: Du skal bruge damp fra kogende vand til at løsne pletten og så bruge børsten eller svampen til at fjerne pletten. Er du af den lidt mere utålmodige type, så kan du prøve med en hårdt opvredet klud, for at fjerne pletten. Husk ruskind er meget modtagelig for væske også vand.

Pleje af kunstlæder eller imiteret læder

Pleje af kunstlæder er noget nemmere. Når produktet er af kunstlæder, er du på sikker grund hvis du husker at give det en siliconefri imprægnering en gang imellem. Pletter fjernes nemt med en opvredet klud og eventuelt en smule sæbevand. Du skal dog huske at pudse eventuelle blanke dele efter med en tør klud, da de ellers kan få striber.

Pleje af lak

Et produkt i lak er meget nemt at vedligeholde. Dette skyldes, at det er et kunstmateriale, der i udgangspunktet skyr fugt og skidt. Er produktet blevet beskidt, så finder du en opvredet klud og tørrer produktet over. Tør produktet efter med en tør klud eller viskestykke for at undgå striber. Skulle du have fået en ridse i lakken, så kan du reparere produktet med en gang neglelak. Du skal selvfølgelig bare finde i neglelak i samme farve, som dit produkt. Hvis du er i tvivl om farven er den rigtige, så find et sted på produktet, hvor det ikke er synligt og prøv der.

Plejeprodukter

Her finder du et udsnit af de plejeprodukter, som Zaya har valgt at føre i vores sortiment.

Fandt du det du skulle bruge?

Vi håber du i denne guide har fundet nogle gode tips og tricks til at varetage en ordenlig vedligeholdelse af dine produkter. Skulle du være i tvivl eller har du et specielt produkt, så er du velkommen til at kontakte kundeservice, så kan vi få en snak om mulighederne. Hvis du fandt det du skulle vide noget om i guiden eller kender du nogen, der kunne bruge guiden, så må du meget gerne dele den på de sociale medier.